CAMALEÓ

Camaleó
Longitud: oscil·la entre pocs centímetres fins a 63 cm, aproximadament.
Morfologia: té unes potes llargues i primes, els seus dits estan dividits en dos grups. La cua és llarga, corbada i prènsil, es a dir que amb la seva cua es pot agafar als arbres. És un rèptil que canvia de color quant es sent amenaçat o quant varia la temperatura, la llum... No té pavelló auricular extern. Com molts rèptils canvia la pell, el camaleó ho fa dos vegades l'any.
Reproducció: la majoria de les espècies són Ovípares i posen entre 30 i 40 ous.
Alimentació: s'alimenten d'insectes utilitzant, una llengua molt llarga i enganxosa, algunes espècies grans també cacen vertebrats, com ara ratolins.
Ubicació: La major part dels camaleons viuen a l'Àfrica i Madagascar, alguns altres poden viure al sud d'Europa, Sri Lanka, Índia i Àsia Menor. El camaleó el podem trobar a muntanyes, jungles, sabanes fins i tot deserts i estepes. A Espanya només hi viu el camaleó comú (Chamaleo Chamaleon) que actualment és troba en perill d'extinció.

Descripció
El nom camaleó significa "Lleó de terra"; els camaleons son rèptils escamosos, de mida més aviat petita, i hi han aproximadament 160 espècies de camaleons, distribuïts per diferents hàbitats: Àfrica i Madagascar principalment però també al sud de Portugal i d'Espanya. El camaleó comú, que habita a la península ibèrica, és una espècie seriosament amenaçada i protegida a tota la Unió Europea, i la seva possessió i venda estan totalment prohibides.
Els camaleons son famosos per la seva habilitat de canviar de color quan es senten amenaçats o en resposta a canvis de temperatura, llum, etc. Aquests canvis es produeixen arrel de l'acció de les hormones que afecten a les cel·les pigmentaries especials, presents a la pell del camaleó, tot i la creença popular, però, els camaleons no sempre canvien de color per adaptar-se al medi que els envolta.
El Camaleó té una llengua llarga i enganxosa que projecta cap a l'exterior per caçar insectes. El seu cos té una forma poc habitual i la majoria estan adaptats per viure als arbres. Les seves potes llargues i primes els separen del terra, els dits estan dividits en dos grups de 2 i 3 dits que els permeten agafar-se a les branques; també la seva cua llarga i prènsil els hi ajuda a la seva vida arborícola. El coll del camaleó és curt i de mobilitat limitada però ho compensa amb els seus ulls, que són molt grans i es poden moure en moltes direccions de forma independent un de l'altre.
De tots els rèptils, potser el camaleó és el més fascinant, per la seva morfologia, comportament, mimetisme i aptituds per la caça; és per això que en els últims anys s'ha convertit en un dels animal exòtics més demandats per convertir-se en mascota.