OS PANDA

Ós Panda
Longitud: 1.20-1,50m
Pes: 75-160 Kg
Hábitat i distribució: boscos de coníferes amb densenç sotabosc de bambú, del centre i sud de la Xina.
Alimentació: Sobre tot bambú, plantes herbàcees i petits rosegadors i peixos.
Esperança de vida: acostumen a viure de 10 a 15 anys, però un panda ben alimentat pot arribar als 30 anys.
Reproducció: tras 97-173 dies de gestació, la femella dona a llum d'una a tres cries.
Família: úrsids.
Orde: carnívors.

Descripció
És una espècie que es troba sota protecció especial i en perill d'extinció, degut a la destrucció del seu hàbitat.
Tot i que actualment l'espècie està molt protegida, en temps passats era objecte de caça, per part de la població xinesa.
El panda és un ós de gran tamany: una femella pesa en torn a 80 Kg. i un mascle pot arribar als 100 Kg., tot i que el pes de l'animal varia amb l'època de l'any.
És un animal de costums solitàries, exepte en l'època d'aparellement, quan ambdós sexes es reuneixen; llavors, es pot sentir als mascles grunyir competint entre sí per copular amb una femella receptiva.
Té un pelatge de coloració contrastada en blanco i negre, lo que da que tingui aquest aspecte tan característic. Mostra marques de pèl negre a les orelles, en las extremitats, en los hombros i al voltant dels ulls. Té una cua molt curta.
El gran i dens pèl és blanc, exepte les potes i les orelles que són negres, lo mateix passa amb el contorn dels seus ulls i les paletilles, l'arc que uneix les potes anteriors amb el seu llom. Té cinc dits armats d'urpes en cada peu, i cada un dels peus devanters està provist d'un petit pulpeig que actua com un pulgar per agafar. Els queixals són grans i el crani ample, amb prominents resalts, per l'inserció dels forts músculs que necessita per mastegar els talls fibrosos.
És molt conegut el sisè dit frontal, d'aquí ve lo del “pulgar del panda”, tot i que l'animal no té un sisè dit, sino una prolongació de l'ós sasamoide del canell.